Zdravé Avokádové Žemličky
Keďže väčšina z nás miluje pečivo a nedá naň dopustiť, tak som sa rozhodol, že začnem do svojich ponúk aj k objednávka pridávať rôzne druhy takéhoto zdravého nekvaseného a nekysnutého pečiva plného zdravých surovín. Takto plne výživné a zdravé pečivo bude určite lepšia alternatíva, ako nezdravé kupované mrazené polotovary z obchodu. Dnes Vám prinesiem recept na tieto podarené a vynikajúce žemličky!
Avokádovo - Ricottové Žemličky
(so slnečnicovými semiačkami a kešu orieškami)

Čo potrebujeme?
- 200g - mix múk podľa vlastnej chuti: kukuričnej/ ryžovej/ ovsenej múčky
- 150g - Rozmixovaného čerstvého avokáda
- 100g syru Ricotta
- Himalájsku soľ
- Mix sušeného korenia: mletá paprika, sušený cesnak, čierne korenie, oregano
- Grécky nízkotučný biely jogurt
- 50-100g rozmixovanej múčky zo slnečnicových semiačok a kešu orechov
- 3 vajíčka (celé)
- Kypriaci prášok do pečiva
- Sódu bikarbónu

Ako postupujeme?
1. Je dôležité pripraviť si zvlášť mokré a zvlášť suché suroviny. Do veľkej misy si navážime múčky, pridáme rozmleté oriešky, koreniny, soľ, štipku sódy bikarbóny a jedno balenie prášku do pečiva. Všetko dôkladne premiešame.
2. Vedľa v mixéri si pomixujeme avokádo spolu s vajíčkami a gréckym jogurtom. Mixujeme pokiaľ sa nám nevytvorí krémovitá hmota.
3. Vymixovanú hmotu vylejeme do nádoby so suchými surovinami a poriadne strojom/alebo rukou premiešame do stredne tuhej konzistencie. Potom pridáme strúhaný syr Ricotta a premiešame. Pokiaľ chcete, môžete ešte do cesta pridať celé kúsky semiačok, prípadne nejaké iné oriešky. Vynikajúco sa hodia napríklad celé kúsky kešu orechov.
4. K záveru už len z cesta rukou tvarujeme žemličky a pokladáme ich na papier na pečenie. Vrch každej žemličky posypeme ešte štipkou múčky a môžete opäť pridať aj nejaké tie semienka.
5. V rúre pečieme pri tepleto 150 až 170 stupňov, pravideľne kontrolujeme a spolu pečieme do 15 min.



Autor: Karol Berta